MENU

Przekąski rybne

Śledź bałtycki

Śledzie można przyrządzać na wiele sposobów np. w curry, pomidorach, śmietanie itp., ale chyba najbardziej tradycyjny to śledź w oliwie z cebulką. Śledź nie należy do głównych przystawek na weselu. Jest on traktowany jako idealne uzupełnienie głównych przekąsek, dlatego też serwowany jest w Sali Tanecznej na mniejszych, gustownych, szklanych naczyniach w kształcie ryby.

Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku zajmuje drugie miejsce jeśli chodzi o popularność przekąsek w Sali Tanecznej . Jest to rodzaj śledzia w pomidorach z dodatkiem gorczycy cebuli z nutą półsłodką. Inna nazwa tej przekąski to śledź po giżycku, który czasem trafniej przemawia do wyobrażeń naszych gości przy ustalaniu jadłospisu. Można również zaproponować śledzia po żydowsku lub po królewsku. Dodatkiem do tych śledzi zwyczajowo wg gustu dodawane są bakalie: rodzynki i płatki migdałowe lub owoce: pomarańcze, mandarynki, śliwki.

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie należy do równie popularnych przekąsek na przyjęciach weselnych. Jednakże większość gości obawia się, że podczas wesela śmietana straci swoją gęstą konsystencję i śledź “popłynie ” :)

Śledź po litewsku

Równie popularne są śledzie po litewsku – do nich dodajemy nieco miodu, ostrej papryczki i rodzynek.

Łosoś norweski wędzony na zimno

Łosoś norweski to jedna z bardziej wykwintnych przekąsek rybnych, która gości na naszym stole w Sali Tanecznej. Farsz duński przyrządzany na bazie twarogu i pikantnych papryczek, którym jest nadziewany łosoś, podkreśla jego wyjątkowy smak. To bardzo popularna przekąska weselna.

Ryba po grecku z warzywami

Ryba po grecku to jedna z bardziej treściwych i pracochłonnych przekąsek weselnych. Dla smakoszy ryb jest niewątpliwie łakomym kąskiem. Najczęściej wybieraną rybą polecaną w Sali Tanecznej jest filet z dorsza lub mintaja. Co ciekawe, rybę po grecku można podawać na zimno lub na gorąco!

Karp królewski w galarecie

Karp królewski kojarzony jest w naszym kraju jako podstawowa potrawa wigilijna, dlatego też sporadycznie gości na stole weselnym, szczególnie w letnich miesiącach. Częściej jest zamawiany w okresie przed- i poświątecznym. Jednak nie można w żaden sposób odmawiać mu jego wyjątkowego smaku.

Sałatka z tuńczyka warstwowa
Roladki z pstrąga po florentyńsku

Roladki z pstrąga po florentyńsku to wysublimowana, niezwykle delikatna i apetyczna propozycja dla prawdziwych smakoszy. Bogactwo smaku – pstrąg z nadzieniem szpinakowo-twarogowym stanowi prawdziwą ucztę dla konesera rybnych przysmaków.

Rolada łososiowa ze szpinakiem

Rolada łososiowa ze szpinakiem to jedna z najbardziej szlachetnych przekąsek weselnych. Cieszy się bardzo dużą popularnością. Jest bardzo często wybierana przez naszych gości. Jej wyjątkowość polega na niezwykle ciekawej i niepowtarzalnej prezentacji oraz autentycznym bogactwie smakowym.

Menu w Sali Tanecznej

Ustalamy je zawsze indywidualnie na 2 tygodnie przed uroczystością. Mamy opracowane trzy przykładowe menu weselne, które w momencie rezerwacji służą naszym gościom jako pomoc przy ustalaniu szczegółów. Wszystkie zestawy weselne w Sali Tanecznej są optymalne. Zawierają co najmniej 4 wystawne dania gorące ( wzwyż), serwowane na półmiskach (kilka rodzajów mięs w ilości znacznie przewyższającej liczbę osób na przyjęciu, na bieżąco uzupełniane), szereg przekąsek rybnych, mięsnych, sałatek, duży wybór weselnych ciast, owoców, słodyczy oraz nielimitowanej serii napojów zimnych (pepsi, 7-up, mirinda, woda mineralna, soki owocowe) oraz samoobsługowy bufet z kawą i herbatą (kawiarka nescafe – kawa, kawa z mlekiem, cappuccino, espresso, latte).

Przekąski mięsne

Kaczka po tyrolsku

Kaczka po tyrolsku jest przyrządzana na dwa sposoby: w całości przekrojona jedynie na pół i podzielona na porcje lub w formie rolady z różnym nadzieniem. Może być ono klasyczne z wątróbki drobiowej lub z bakaliami, np. rodzynkami czy suszonymi jabłkami (wtedy kaczka ma słodkawy posmak).

Schab pieczony

Schab pieczony z owocami tj. ze śliwką kalifornijską oraz z morelą cieszy się niezmienną popularnością od niepamiętnych czasów. Dla gości weselnych, którzy nie gustują w słodkich dodatkach mamy specjalną propozycje – schab pieczony po sztygarsku, czyli szprycowany kiełbasą myśliwską.

Dodatkiem do każdego półmiska w Sali Tanecznej jest apetyczny dip , który ma zadanie podkreślić walor smakowy każdej przekąski pieczystej.

Indyk pieczony w maladze

Należy do grupy bardzo popularnych i cenionych weselnych przekąsek w naszej Sali Tanecznej. Delikatne białe mięso w kompozycji z burgundzkim czerwonym winem – malagą tworzą bajeczną całość. Nie dość, że świetnie smakuje to swoją osobliwą prezencją podnosi niewątpliwie walor estetyczny na stole weselnym.

Indyk zajmuje jedno z czołowych miejsc jeśli chodzi o popularność i częstotliwość wyboru przez naszych gości.

Galantyna z kurcząt

Galantyna z kurcząt od zawsze należy do najbardziej wykwintnych przekąsek weselnych. Bardzo delikatne mięso (czyste wytrybowane mięso z kurcząt) cieszy się sporym uznaniem również na przyjęciach komunijnych, gdyż wybornie smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Bardzo często mylona jest z inną przekąską tj. galaretką z zimnych nóżek lub galaretą z kurcząt z uwagi na podobne nazewnictwo.

Jest to jedna z najbardziej pracochłonnych garmażeryjnych przekąsek ukazująca kunszt pracy kucharskiej w pełnej krasie. Zaserwowana na głównym platerze lub lustrze – zawsze zajmuje eksponowane miejsce na stole weselnym w Sali Tanecznej. Każda porcja jest starannie udekorowana, by później urzekać naszych gości bogatym smakiem.

Polędwiczki wieprzowe z orzechami

Polędwiczki wieprzowe z orzechami należą do jednych z najnowszych naszych osiągnięć kulinarnych w Sali Tanecznej. Bardzo ciekawa, wykwintna przekąska – na pewno zdobędzie uznanie naszych gości weselnych i nie tylko. Należy do głównych przekąsek, zajmując na stole eksponowane miejsce. Doskonale smakuje z dipem winno-cebulowym lub czosnkowym.

Pasztet z gęsich wątróbek pod żurawiną z płatkami migdałowymi

Pasztet z gęsich wątróbek jest jedną ze sztandarowych przekąsek w Sali Tanecznej. Jest to oczywiście zasługa naszej wspaniałej szefowej kuchni dla której ta wlasnie przekąska należy do prawdziwych specjałów. Niezwykle atrakcyjnie prezentuje się na stole, ale jeszcze bardziej smakuje wszystkim gościom na weselu, chrzcinach, komunii czy innym przyjęciu okolicznościowym.

Roladki cielęce po prowansalsku

Roladki cielęce po prowansalsku są obok galantyny z kurcząt, indyka pieczonego w maladze i innych rolad jednymi z głównych przekąsek weselnych. Należą do rodziny przekąsek, przy których powstaniu niezbędna jest specjalistyczna wiedza i umiejętności garmażeryjne kucharzy Sali Tanecznej.

Karczek pieczony z twarożkiem chrzanowym

Karczek pieczony z musem lub z twarożkiem chrzanowym nalezy do przekąsek, o które często pytają goście Sali Tanecznej. Należą one do grupy przekąsek tzw. pieczystych. Do tej grupy należy taż bardzo popularny boczek pieczony ze śliwką. Jest to jedna z obowiązkowych pozycji na stole Sali Tanecznej.

Frykadelki wieprzowe po szlachecku

Frykadelki wieprzowe po szlachecku są niezwykle smaczne i urokliwe. Odpowiednio dobrane mięso nadziewane różnymi dodatkami – papryką, orzechami włoskimi, polane sosem serowym gwarantują niezwykłe doznania kulinarne.

Boczek wędzony ze śliwką

Boczek wędzony ze śliwką należy do grupy przekąsek mięs tzw. pieczystych. Na stole weselnym w Sali Tanecznej jest częstym bywalcem. Również bardzo popularny jako przekąska grillowa.

Tortille smakowe

Torille smakowe stanowią nasze najnowsze zdobycze kulinarne. Lubią je zarówno dzieci jak i osoby starsze. Sala Taneczna – przygotowała różne warianty smakowe. Do najbardziej popularnych należą tortille łososiowe, szpinakowe, z szynką.

Roladki z szynki ze szparagami

Roladki z szynki ze szparagami to bardzo popularna przekąska serwowana w Sali Tanecznej. Jej obecność zarówno na stole weselnym jak i komunijnym jest zjawiskiem bardzo powszechnym.

Napoje

Zimne

pepsi, mirinda, 7up i inne

Gorące

Samoobsługowa kawiarka Nescaffe – esspresso, kawa czarna, kawa z mlekiem, cappucino, late macchiato, herbata – duży wybór